TÜV Πιστοποίηση ISO & προϊόντων, Επιθεώρηση, Εκτίμηση, Εκπαίδευση (και Web), Coaching, Διακρίβωση μετρητικού εξοπλισμού, Ανάπτυξη και αξιολόγηση Ανθρ. Πόρων

Uncategorized
ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ!

10 May
2013

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ!

Author: Constantinos Mitropapas
Comments: 1
No tags here

Είναι άραγε τόσο δύσκολο, να καταφέρουμε να οικοδομήσουμε εκ νέου, τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και πολίτη;

Χωρίς, σε καμία περίπτωση, να μειώνεται η ατομική ευθύνη όλων μας -όχι τόσο στο αποτέλεσμα που βιώνουμε, όσο στην διαδικασία ανάκτησης-, στην σημερινή κατάσταση απόλυτης έλλειψης εμπιστοσύνης, η πολιτεία οφείλει να αναλάβει δράση. Οφείλει να κάνει το πρώτο βήμα, δίνοντας το ρυθμό και παρακινώντας άπαντες ν’ ακολουθήσουν.

Η σταδιακή άρση μιας σειράς από μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται χρόνια τώρα και αποτελούν «εστίες μόλυνσης» της εμπιστοσύνης, πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί. Όροι όπως: περαίωση, αυτοπεραίωση, κλείσιμο ανέλεγκτων υποθέσεων, μαζικές «ρυθμίσεις» ΙΚΑ, ΕΦΟΡΙΑΣ, «τακτοποίηση» ημιυπαιθρίων – αυθαιρέτων κλπ, πρέπει πάραυτα να σταματήσουν. Η διαχείριση των ανείσπρακτων βεβαιωμένων οφειλών, με τον τρόπο αυτό, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και πλήρους αποκαρδίωσης των συνειδητοποιημένων και εντίμων. Ωθεί στην παρανομία και καλλιεργεί περιβάλλον εξάρτησης και «αλισβερισιού»!

Παράλληλα, η εκχώρηση ευθυνών σε ιδιώτες -πρακτική που χρόνια εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες-, είναι δυνατόν να επιφέρει μοναδικά αποτελέσματα και να μετατρέψει πολίτες και επιχειρήσεις, σε απόλυτα κοινωνικά υπεύθυνες, οντότητες.
Το παράδειγμα των κυνηγών στη Γερμανία, αποτελεί ένδειξη μόνο, μια ευνομούμενης πολιτείας, με συμμετέχοντες πολίτες και προνοητικότητα αειφορίας και υπευθυνότητας.
Η πολιτεία έχει προβλέψει και έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων σχετικά με τα δάση και τις εκτάσεις στα οποία επιτρέπει το κυνήγι. Το σύνολο αυτής της έκτασης, περιλαμβανομένων όλων των δημόσιων εκτάσεων και των οδικών δικτύων, μοιράζεται ετησίως σε χώρους ευθύνης, ίσους σε αριθμό με εκείνο των κυνηγών που έχουν λάβει τη σχετική άδεια, να εξασκούν το σπορ που τους αρέσει. Το κόστος της άδειας αυτής, είναι σχετικά μικρό, όμως μια σειρά από υποχρεώσεις, συνοδεύουν αυτή την άδεια. Μεταξύ αυτών, ο περιορισμός στην ποσότητα και ποιότητα των θηραμάτων, οι εποχικές περίοδοι κυνηγίου, οι κανόνες ασφάλειας αλλά και η ανάθεση χώρου ευθύνης και επέμβασης. Ο καθαρισμός των δασών για την αποφυγή πυρκαγιών, με αυτό τον τρόπο, έχει εκχωρηθεί σε υπεύθυνους πολίτες. Η υποβολή και δοκιμή σχεδίου δράσης σε περίπτωση περιστατικών (πυρκαγιάς, πλημύρας, κατολίσθησης, σεισμού κλπ) ανήκει πλέον στον υπεύθυνο -και για το λόγο αυτό και κοινωνικά υπερήφανο- πολίτη. Τη φιλοζωϊα του ο πολίτης (κυνηγός), τη δείχνει και με την ανάληψη υπεύθυνου ρόλου, ακόμη και όταν ένα ζωάκι χτυπηθεί στο οδικό δίκτυο περιοχής ευθύνης του. Αδιακρίτως ώρας, ο πολίτης αυτός, θα ενημερωθεί από τη συντεταγμένη πολιτεία (η αστυνομία και οι άλλες κρατικές υπηρεσίες, έχουν πρόσβαση στον κατάλογο αντιστοίχησης περιοχών και υπευθύνων προσώπων) και θα αναλάβει τη διαχείριση του περιστατικού. Αν χρειάζεται περίθαλψη, καθαρισμό ο δρόμος, ταφή ή οτιδήποτε άλλο, ο πολίτης θα ενεργήσει.
Το ουσιαστικότερο δε της υπόθεσης, είναι ότι τυχόν μη ενεργοποίηση του πολίτη που συνεπάγεται ασυνέπεια στις υποχρεώσεις του, πλην των λοιπών επιπτώσεων, του στερούν την άδεια κυνηγίου (προειδοποιητικά την πρώτη φορά για διάστημα 2 ετών και εφ όρου ζωής τη δεύτερη).
Άδεια κυνηγίου λοιπόν σημαίνει όχι μόνο δικαιώματα… αλλά και συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Στη χώρα μας, πλήθος πρακτικών σε εξοργίζει. Η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνου της κίνησης, η διαχείριση της υγραεριοκίνησης (αφήνω ν’ αναπτυχθεί η αγορά και στη συνέχεια φορολογώ το νέο καύσιμο τιμωρώντας τους πολίτες), η περίπτωση των καυσόξυλων για τα οποία επετράπει η ασύδοτη ανάπτυξη επιχειρήσεων πώλησης καυσόξυλων και τώρα «υπόπτως» προετοιμάζεται η απαγόρευση των τζακιών, της αγοράς των φωτοβολταϊκών επενδύσεων τις οποίες οι πρακτικές ασυνέπειας κατάστησαν ασύμφορες και καθόλου ελκυστικές για ξένους επενδυτές κλπ, επιδείνωσαν επικίνδυνα τη σχέση εμπιστοσύνης και οδήγησαν τον πολίτη με πλήρη ισχύ, στην παρανομία, την απαξίωση… την εξέγερση αύριο.

Στο χώρο του αυτοκινήτου, τα πράγματα είναι απλά.
Κάθε αυτοκίνητο, επισκέπτεται έναν σταθμό ΚΤΕΟ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο σταθμός αυτός, με υπεύθυνο τρόπο, θα μπορούσε να ελέγξει αν και κατά πόσο τα χιλιόμετρα στο καντράν του αυτοκινήτου είναι πραγματικά (ελέγχοντας και άλλα τεκμήρια όπως βιβλίο συντήρησης, οπτική κατάσταση κλπ) και να τεκμηριώσει σε μια εθνική βάση δεδομένων, τον αριθμό των χιλιομέτρων που διένυσε στην ενδιάμεση περίοδο.

Υπεύθυνος τρόπος σημαίνει: ευθύνη – επιπτώσεις. Συμμετοχή του ιδιώτη.

Συγκριτικός έλεγχος σε αυτή τη βάση δεδομένων, των χιλιομέτρων ενός αυτοκινήτου, μπορεί να οδηγήσει σε:
– στοιχείο αντικειμενικής φορολόγησης τελών κυκλοφορίας (γιατί να πληρώνει τέλη κυκλοφορίας ένα αυτοκίνητο που δεν χρησιμοποιεί τους δρόμους και τις υποδομές, και να μην έχουν όλα τα αυτοκίνητα ανάλογη της χρήσης συμμετοχή;),
– διασταύρωση της πραγματικής κατανάλωσης καυσίμου του ΑΦΜ / Αριθμός κυκλοφορίας (τα οποία θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για την αγορά καυσίμου) με την εκτίμηση κατανάλωσης βάσει διανυθέντων χιλιομέτρων αλλά και μια σειρά από άλλα συμπεράσματα που εύκολα μπορεί κανείς να βγάλει και να αξιοποιηθούν.

Αν η μέθοδος αυτή εφαρμοστεί, η ευθύνη λαθρεμπορίας είναι εύκολα εντοπίσιμη και αποδόσιμη. Ο πολίτης συμμετέχει ενεργά και αναλαμβάνει τις ευθύνες του, όπου του αναλογούν. Όλα είναι ξεκάθαρα και προσχήματα αύξησης της φορολογίας δεν υφίστανται.

Είναι σημαντικό να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, μα πιο σημαντικό είναι να αντιληφθούμε όλοι μας τις πραγματικές κοινωνικές μας ευθύνες και τις επιπτώσεις καταπάτησης αυτών.


Κωνσταντίνος Μητρόπαπας

(δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Autospecialist, Φεβρουάριος 2013)

1 Comment:

  • Abelardo / Sep 14

    What a pleasure to find someone who idfneieits the issues so clearly