TÜV Πιστοποίηση ISO & προϊόντων, Επιθεώρηση, Εκτίμηση, Εκπαίδευση (και Web), Coaching, Διακρίβωση μετρητικού εξοπλισμού, Ανάπτυξη και αξιολόγηση Ανθρ. Πόρων





Uncategorized
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΜΕ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΞΑΝΑ!

08 Oct
2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΜΕ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΞΑΝΑ!

Author: Constantinos Mitropapas
Comments: 14
No tags here

Ίσως ακούγεται σαν ανέκδοτο, σε μία χώρα που σταδιακά και μεθοδικά, έκλεισε οτιδήποτε σχετίζονταν με παραγωγή, είναι όμως μια ιδέα, ένα όραμα, μια φλόγα!

Δεν ξέρω αν αυτό το εγχείρημα θα είναι το ίδιο ή ένα μέρος του εναύσματος μιας νέας Ελληνικής οικονομίας, είναι όμως η καλύτερη χρονική στιγμή, να επανεξεταστούν τέτοιες σκέψεις και να αγκαλιαστούν όχι μόνο από φιλόδοξους επιχειρηματίες, αλλά και από οραματιστές πολιτικούς, ορεξάτους για δημιουργία εργαζόμενους και εθνικά υπερήφανους καταναλωτές.

Παντού αλλού, Έλληνες διαπρέπουν!

Ακόμη και στον ιδιαίτερο και απαιτητικό χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχουν τη δική τους θέση πίσω από άκρως επιτυχημένα εγχειρήματα (Jean C. Daninos – Facel Vega / Ford, Αλέξανδρος Ισηγόνης – mini cooper, Σωτήρης Κώβος – Peugeot / Mazda / Toyota, Ανδρέας Ζαπατίνας – Fiat / Alfa Romeo / BMW / Subaru, Βίκυ Βλαχάκη – Audi / Mercedes / General Motors, Γεώργιος Λιαμάδας – Aletis, Νικόλας Τομπάζης – Ferrari, Γιώργος Χρονάκης – Aston Martin αλλά και άλλοι που ίσως διαφεύγουν)!

Η εταιρεία “NAMCO” από τη Ραιδεστό Θεσσαλονίκης λοιπόν, σχεδιάζει να υλοποιήσει το “Ελληνικό Όνειρο”!

Η αναβίωση του θρυλικού PONY, είναι προ των πυλών!

Ο κ. Πέτρος Τζανέτος Κοντογούρης, πρόεδρος του Δ.Σ της εταιρείας, έχει ένα όραμα: «αυτοκίνητα απλά, μικρά, ορθολογικά, αντιρρυπαντικά και πάνω απ΄ όλα φτηνά, για Έλληνες αλλά όχι μόνο»!

Με τα νέα μοντέλα Stalion 4X4 και CITY STAR (πρωτοποριακού ηλεκτρικού αυτοκινήτου πόλης αλλά και άλλων καταστάσεων), αναμένεται το 2014 να διεκδικήσει μερίδιο αγοράς!

Η παραγωγή του γνωστού PONY, διήρκησε από το 1974 έως το 1982, φτάνοντας συνολικά τα 18.000 οχήματα. Χάριν στον κακό Ελληνικό εαυτό της εποχής: άκρατος κακός συνδικαλισμός, συμφέροντα εκφρασμένα μέσω πολιτικών ανδρών και επιλογών κλπ, το εργοστάσιο και η μάρκα αποσύρθηκαν το 1982.

Ο ανωτέρω αριθμός, μπορεί να φαίνεται μικρός, (αναλογιζόμενοι τα σύγχρονα νούμερα, 280.000 νέα αυτοκίνητα η Ελληνική αγορά το 2007), είναι όμως ικανός να δώσει απίστευτη ώθηση σε έναν κλάδο παραγωγής που μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία: τεχνολογίας, άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, ανάπτυξης, αλλά και εξοικονόμησης χρημάτων στο Ελληνικό νοικοκυριό, ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας με μη εξαγωγή χρήματος και τέλος αύξησης του κρατικού εσόδου (φόροι).

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό ένα τέτοιο παραγωγικό ξεκίνημα;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί μπορεί να είναι ο προπομπός μιας νέας εποχής!

Είναι η καταλληλότερη περίοδος, η αγορά να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις, μια αμιγώς Ελληνική προσπάθεια: “Ελληνικό Αυτοκίνητο”!

Αν η στρατηγική που θα χαραχθεί, εμπεριέχει ως πρωτεύουσα συνιστώσα, το σεβασμό στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που σήμερα επικρατούν, είναι δυνατόν να αποτελέσει μια γενικότερη απάντηση στην βιαίως μετασχηματιζόμενη αγορά!

Μπορεί να είναι σύγχρονο – ασφαλές, ιδιαίτερα ελκυστικό στην εμφάνιση, προσαρμοσμένο στις τοπικές ανάγκες (κυβικά, χαρακτήρας κλπ), αξιόπιστο, με άριστη και άμεση υποστήριξη, στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων του Έλληνα. Μπορεί η κρατική μηχανή (αεροδρόμια, λιμάνια, ταχυδρομεία, δημόσιες υπηρεσίες, στρατός, ναυπηγεία…) να είναι ο θεμέλιος λίθος και η διασφάλιση και παράλληλα ειδικές προβλέψεις σε αναπτυξιακές νομοθετικές η κανονιστικές διατάξεις, να ενθαρρύνουν το εγχείρημα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό επίσης γιατί η Ελλάδα δεν είναι και ούτε της πρέπει να γίνει, ο παραθεριστικός τόπος που θα ζήσουν τα τελευταία τους χρόνια -όταν βγουν στη σύνταξη- οι Ευρωπαίοι και εμείς οι σερβιτόροι!

Η Ελλάδα κάποτε είχε πρωτογενή παραγωγή (Κλωστοϋφαντουργία, Μεταλλουργία, Υποδηματοποιία, Ζυθοποιία, Ναυτιλία με Ελληνική Σημαία, Βιομηχανία τροφίμων, πλούσια αγροτική παραγωγή κλπ) και αρίστευε στο διεθνές προσκήνιο.

Προφανώς κάτι κάναμε λάθος όλα αυτά τα χρόνια και πρέπει να το αλλάξουμε.

Ήρθε η ώρα να στηρίξουμε εμπράκτως κάθε προσπάθεια που κινείται στην κατεύθυνση των στόχων μας!

Κωνσταντίνος Μητρόπαπας

(δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Autospecialist, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2012)

14 Comments:

 • ΗΛΙΑΣ ΤΣΑΜΗΣ / Oct 28

  Κωστή,

  σίγουρα αυτό το όραμα και η φλόγα δεν πρέπει να μείνουν ως ιδέες, αλλά να μετουσιωθούν σε πραγματική επίτευξη των στόχων με ευεργετικές επιδράσεις στην ελληνική κοινωνία.
  Το ελληνικό αυτοκίνητο, συμφωνώ με την άποψή σου ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για μια καλύτερη προοπτική στην χώρα, αρκεί βέβαια να μην επικρατήσουν πάλι τα κακώς κείμενα του 1982 με την απόσυρση του μοντέλου.
  Θεωρώ ότι τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση-ενέργεια είναι πολλαπλά και η απήχηση που θα έχει στον Έλληνα θα είναι άκρως θετική.

 • Λευτέρης Τσολάκης / Oct 29

  Κωστή καλημέρα!

  Με χαρά βλέπουμε τα αισιόδοξα μηνύματά σου!!!

  Εύχομαι ειλικρινά να πάνε όλα καλά και να κάνουμε άλλη μια επιτυχία από αυτές που ξέρουμε.
  Επίσης εύχομαι να βρούμε τρόπο να συστηματοποιήσουμε τις επιτυχίες και να γίνουμε ένας λαός που ξέρει και μπορεί να πετυχαίνει συστηματικά και στοχευμένα στο μέλλον…

 • Sylvia Ummenhofer / Oct 29

  Thank you for this encouraging article. Greece is a part of the soul of Europe. And I agree with you «our ideas loaded the power of positive feelings let us realize movement and growth.»

  Best wishes from Munich
  Sylvia

 • Φίλιππος Τεπασκουάλος / Oct 29

  Καλημέρα Κώστα,

  Προφανώς κάναμε πολλά λάθη γιατί όλα αυτά τα χρόνια σκεφτόμασταν εγωκεντρικά, αυλικά και με απόλυτη ιδιοτέλεια. Το αν θα γίνει ή δεν θα γίνει κάτι σε μια χώρα έχει να κάνει με την κουλτούρα την παιδεία, αλλά προπάντων την πολιτική και ουσιαστική βούληση.

  Αυτή δυστυχώς δεν υπάρχει προς το παρόν από κανέναν πολιτικό. Εδώ ακόμα δεν μπορούμε να βρούμε πόσους δημοσίους υπαλλήλους πληρώνουμε και από ποιό φορέα, την βαρειά βιομηχανία θα κοιτάξουμε.

  Είμαστε πολύ πίσω ακόμα για τέτοιου είδους αποφάσεις. Μακάρι τώρα με αφορμή τα μνημόνια και τους ξένους να μπει μια σειρά και να παρθούν στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον της Χώρας μας και των Πολιτών της.

 • Λεμονής Γρηγόρης / Oct 29

  Καλημέρα και από εμένα,

  Πολύ καλό και αισιόδοξο το άρθρο.

  Να μη ξεχνάμε ότι το κάθε προϊόν που παράγεται, είτε στην Ελλάδα είτε στα άλλα μέρη του κόσμου, έχει απέναντί του ένα ποιοτικό ανταγωνισμό. Το θέμα της ποιότητας είναι το κλειδί για οτιδήποτε προϊόν είναι να παραχθεί. Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει οι Έλληνες να αγκαλιάσουμε ένα προϊόν, επειδή απλά είναι Ελληνικό ή απλά παράγεται στην Ελλάδα. Δεν είναι η μονομερής στροφή στην εσωτερική αγορά που θα μας σώσει.
  Η προσπάθεια που περιγράφεται στο άρθρο, θα στεφτεί με επιτυχία μόνο αν έχει γίνει σωστός σχεδιασμός αναγκών καταναλωτή και κόστους προϊόντος. Το παν είναι η προσπάθεια να έχει κυρίως εξαγώγιμο χαρακτήρα. Δεν θα πρέπει να στηρίζεται μία τέτοια προσπάθεια μόνο στην εσωτερική αγορά ή στη κρατική επιχορήγηση, ακόμη και αν αυτή είναι με τη μορφή της αγοράς του συγκεκριμένου μοντέλου αυτοκινήτου από κρατικούς φορείς. Και ας μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι κινέζοι και οι ινδοί με αντίστοιχα μικρά, ευέλικτα και φθηνά μοντέλα.
  Είναι καλό να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά το εγχείρημα θέλει πολύ καλό σχεδιασμό. Επίσης δεν καταλαβαίνω τι κακό υπάρχει στο θέμα του να γίνουμε σερβιτόροι των υπολοίπων. Χωρίς να σημαίνει ότι μόνο αυτό αξίζουμε. Αλλά η χώρα πρέπει να κάνει σοβαρά βήματα ως προς το σέρβις και το τουρισμό.
  Τί κακό έχει αν το οργανώσουμε σωστά, δίδουμε ποιοτικές υπηρεσίες τουρισμού και αναρρωτικού τουρισμού σε μία γενικώς βαίνουσα γυράσκουσα Ευρώπη; Ή μήπως τα χρήματα που θα έρχονται από το τουρισμό δεν θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη;

  Σας ευχαριστώ
  Γ. Λεμονής

 • Λυκούργος Πλατής / Oct 29

  Σε ευχαριστούμε πολύ για το φανταστικό άρθρο Κωστή.

  Μακάρι να φτάσουμε στην υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος και μακάρι οι ιθύνοντες που παραχωρούν τις άδειες για τέτοιου είδους εγχειρήματα να σκεφτούν “παγκόσμια” και όχι μόνο Ελληνικά.
  Η κρίση γεννά ευκαιρίες ενώ ταυτόχρονα σακατεύει κυριολεκτικά όλους αυτούς που χρόνια τώρα πουλούσαν αέρα κοπανιστό υπερτιμολογημένο 500% και χωρίς απόδειξη.
  Μακάρι οι λέξεις «βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικότητα, ανταγωνισμός και συναγωνισμός, ποιοτικές υπηρεσίες, καινοτόμες τεχνολογίες και υπηρεσίες» να βιδωθούν στην συνείδηση του κάθε Έλληνα και ιδιαίτερα σε αυτούς που βρίσκονται στον κόσμο του επιχειρήν.
  Υπάρχει χρόνος και χώρος για υγιή ανάπτυξη, αρκεί να υπάρχει υπομονή, πείσμα και διάθεση. Όλα ξεκινάνε από μέσα μας!!

  Καλό κουράγιο και καλή συνέχεια!
  Λυκούργος

 • Martin J Potter / Nov 08

  This is what I have been searching in quite a few web pages and I ultimately identified it right here. Wonderful post. I am so impressed. Could under no circumstances imagine of these a point is attainable with it…I imagine you have a excellent information in particular while dealings with these kinds of topics.

 • Σάββας Γουνόπουλος / Nov 11

  Θα προσθέσω στις πληροφορίες του άρθρου σου την προσπάθεια του πρωτοτύπου της ΕΛΒΟ, ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης, σχεδιασμένο από τον Pininfarina(!!), προορισμένο για απολαυστικές καλοκαιρινές βόλτες κυρίως σε καλοκαιρινούς προορισμούς (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_25/11/2001_9072). Μία πολύ φιλόδοξη προσπάθεια η οποία έπεσε κυριολεκτικά στο κενό, λόγω της έλλειψης αυτοπεποίθησης (??).
  Ωστόσο, να μην ξεχνάμε το άγνωστο σε πολλούς αλλά απόλυτα πετυχημένο παράδειγμα της BETA CAE, εταιρεία παραγωγής λογισμικού αξιολόγησης της αντοχής υλικών με τη χρήση πεπερασμένων στοιχείων και πελάτες τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου (!!!) (http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=109688).

  Στην προσπάθεια να εμπλουτίσω τη γνώση μας για ελάχιστα αλλά διακριτά παραδείγματα των δυνατοτήτων που υπάρχουν οι οποίες ωστόσο τις περισσότερες φορές «πνίγονται» στη μαλθακότητα στην οποία μάθαμε να λειτουργούμε σε αυτό το πλασματικό περιβάλλον ευκολίας και ευημερίας των προηγούμενων ετών…

  Φιλικά, Σάββας

 • Liza / Dec 26

  Your post, diaplous-ssda.com, is really well written and insightful. Glad I found your website, warm regards from Liza!

 • barbour roma / Oct 15

  thanks for sharing the info.that is interesting.

 • Ανώνυμος / Oct 20

  very good and cool,thank you for your sharing.

 • piumini moncler / Oct 25

  Hello, very professional high level of writing it! So many people to comment, let me also to comment on it. Because good writing, and I learned a lot, and I am glad to see such a beautiful thing. Thanks very much !

 • moncler italia / Oct 25

  a very successful site. Also very revealing article. Thanks to the contributors.

 • canada goose donna / Nov 14

  Nice posts indeed